top of page

Когато пролетта не носи щастие

Последните няколко седмици се засилиха обаждания за консултации от клиенти, които за първи път сега решават да потърсят подкрепа, както и от клиенти, които не бях чувала отдавна. Когато споделих на една от майките, която идва в кабинета ми, че е нормално да се засилват симптоми на тревога и депресивност точно сега, през напъпилата пролет, получих искрена изненада: „Ама как, пролетта трябва да поражда щастие!“

Ние обичаме да наричаме „пролетна умора“ това, което често се усеща през този сезон като меланхолия, необичайна липса на интерес и желание (интересна е лингвистичната разлика, когато говорим за подобно състояние в английския език – spring fever или пролетна треска). Харвардският психиатър Джон Шарп изследва в дълбочина ефектите на промяната в сезоните върху емоционалните ни състояния и дори пише цяла книга по темата – „Емоционалният календар“. Според него има три основни елемента, които оказват най-сериозно влияние върху себеусещането, настроенията и поведенията ни.

Светлина и температура

Естествено е повечето часове светлина и повишаването на температурите да повишават и нивата на серотонин и допамин в нашата система – хормоните на щастието.

Културни събития и почивки Вторият елемент е свързан с очакването ни за събития, фестивали, почивки, които свързваме с конкретни сезони.

Годишнини Третият елемент е свързан с годишнини – позитивни или негативни (годишнина от загуба на близък човек), на подсъзнателно ниво ние преживяваме тези събития година след година.


За повечето хора първите два фактора се обединяват, за да провокират повече позитивност през пролетта. Но за хора, които имат склонност към депресивни и тревожни състояния, пролетта може да има обратен ефект. Представете си, че сте от хората, които по-лесно променят настроенията си, чувстват се по-нестабилни в емоционалните си състояния. И сега си представете очакването от всички около вас да сте щастливи, да навиете ръкавите и да бъдете супер-активни, а пък на вас не ви се прави нищо, искате тишина, не ви се говори, не ви се подскача от щастие. Това още повече повишава негативните усещания. Не за всеки е лесно да влезе в подобно хипер-настроение. Както каза и моята клиентка: „Това е време за ново начало, трябва да бъда позитивна. Само че не съм, а всички около мен го очакват!“ Сякаш през зимата, когато е естествено да изпаднем в зимен сън, да се скрием от всичко, тя се е чувствала в безопасност. И сега, с цялата тази светлина, й е трудно да влезе в ритъм на пролетно почистване. Освен промяната в сезона, обаче, при нея се добавя и годишнина от травматична загуба, за която й е трудно да говори. А представете си към всичко това да има и една пролетна алергия. Картинката става съвсем сълзливо-сополива. Изследвания сочат, че именно лечението на алергиите през пролетта би могло да засили депресивността като страничен ефект. Намаляването на нощта и увеличаването на часовете също е фактор (с наближаващата смяна на астрономическо време) – за някои хора това означава по-малко сън, защото светлината им пречи да спят. А за други – колкото повече часове светлина, толкова по-трудоспособни се чувстват, което води до много работа и несъмнено до прегаряне в един по-късен етап.

Засилващи се симптоми

Ако се припознавате в описаните усещания по-горе през пролетта и лятото, можете да усетите засилване на следните симптоми:

Раздразнителност, безсъние, безпокойство, липса на апетит, загуба на тегло.

Няма да говоря за черната статистика през този сезон, но ще кажа, че е добре, ако изпитвате подобни симптоми, да потърсите психологическа подкрепа. Понякога е добре да знаете, че не сте сами, че има и други, които не са особено екзалтирани от настъпването на пролетта. So take your (spring) time!








182 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page