top of page

"Моята призрачна къща" - терапевтично упражнение

Актуализирано: 22.02

„Езикът може да бъде разглеждан като древен град: лабиринт от малки улички и площади, от стари и нови къщи и къщи с добавки от различни периоди; и това е заобиколено от множество нови квартали с прави улици и еднообразни къщи.” Лудвиг Витгещайн

Тези, които са чели публикациите ми досега, знаят, че аз съм фен на психологическите филми и сериали на ужасите. Едни такива сериали са "The Haunting of Hill House" § "The Haunting of Bly Manor" (създател Mike Flanagan) на Netflix, които майсторски навлизат в сложната мрежа на психичното здраве, травмите и семейната история чрез хипнотизираща смесица от ужаси и психологическа драма. Сериалите служат като завладяваща метафора за начините, по които нашето минало, особено в контекста на семейните отношения, може да преследва и оформя нашето настояще и бъдеще. Препоръчвам ги! (А в момента по Нетфликс можете да гледате "The falling of the House of Usher", базиран на елементи от творчеството на Едгар Алън По)В своята същина къщите, които са обладани от призраци, представляват не просто физическо пространство, а въплъщение на травматични спомени и нерешени семейни проблеми. Къщата действа като метафоричен тигел, в който всяка стая символизира различен аспект от психиката на героите. Свръхестествените събития, които се развиват в къщата, отразяват психологическите смущения, които измъчват семейството от поколения насам. Това подчертава идеята, че неразрешените травми и семейната история могат да се крият в сенките на съзнанието ни и да чакат да се появят отново.


Самите членове на семейството се борят със своите уникални психологически предизвикателства. Преживяванията им, например, в Хил Хаус отразяват различните начини, по които травмата може да се прояви в живота ни - от пристрастяване до дисоциация и непреодолима тревожност. Сериалът подчертава как травмата може да бъде както лично, така и споделено преживяване, илюстрирайки дълбокото въздействие, което тя оказва върху динамиката на семейната единица.


Сложната хронология на разказа допълнително подчертава взаимовръзката между минало и настояще, разкривайки как събитията от миналото могат да се отразят в живота на бъдещите поколения. Това метафорично изследване на психичното здраве, травмата и семейната история в "The Haunting of Hill House" служи като мощно напомняне за трайното влияние на нашето минало върху настоящето, както и за важността на това да се изправим срещу тези призрачни елементи и да ги разгледаме, за да намерим изцеление и закрила.Упражнението, което описвам тук, е инструмент за терапевтично изследване, който често използвам в процеса на работа с мои клиенти. Какъв по-точен момент да го споделя и с по-широка аудитория, ако не в месеца на Хелоуин?

 

При терапевтичното изследване на вашия вътрешен свят и лична история бих искала да си представите вътрешния си живот като къща с призраци. Опишете подробно тази обитавана от духове къща, като обърнете специално внимание:

  1. Визията на тази къща - колко етажа има, каква врата, прозорци?

  2. Колко са стаите, които има и как изглеждат те?

  3. Има ли недостъпни стаи? Заключени стаи?

  4. Какво е уханието на тази къща?

  5. Какви са историите, които духовете в нея се опитват да разкажат?

  6. Какво символизира всяка стая. Кои са хората, които са преминали през тези стаи, какъв отпечатък са оставили те?

  7. Помислете как това представяне отразява вашите емоционални и психологически преживявания.

След като напишете този разказ и дадете гласност на историите в тази къща, какво се случва с вас? Има ли нещо, което се променя в усещанията ви? Стана ли ви тъжно, по-леко, по-тъмно или по-светло?


Споделете с някого или запазете за себе си.

238 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page