top of page

Да изрязваш...и изразяваш щастие (по време на COVID-19)

Актуализирано: Aug 4, 2023

Публикувах този пост преди доста време (естествено в старото заглавие нямаше добавката за COVID-19). В момент, в който се очаква да се застоим вкъщи, мисля, че креативността, под каквато и да е форма, ще допринесе за подобрено психично състояние. Дали ще е декупаж, дали ще е нова подредба на интериора, боядисване на застарелите бледи стени, все ще имаме усещането, че създаваме нещо ново. А това в период на усещане за несигурност, носи по-голямо удовлетворение от налудничавото купуване на стоки. Наистина!


За мен подобна дейност е декупажа. В една стара дъска аз виждам потенциал да се превърне в красив предмет с винтидж елементи от салфетки. Това изоставено парче дърво може да украси нечий дом, да зарадва някого, да вдъхнови трети. В целия процес на избиране, обработване на дъската, а след това подбиране на късчета от салфетки, които да залепя с помощта на техниката декупаж (преведено от френски "изрязвам") има нещо изключително заздравяващо и терапевтично. Поне за мен.

Когато застана пред поредната дъска или предмет, който да "декупажирам", търся успокоение, уединение, време за размисъл, време за мен. Тръгвам без особен план, а когато имам такъв, то е защото "наричам" дъската на човека, на когото искам да я подаря и зная какво точно искам да има на нея. Това е само един от начините, по които си почивам. А за всеки човек това може да е нещо различно - креативността доказано допринася за доброто психично здраве.


Участието в различни арт-дейности води до намаляване на депресивни симптоми, повишаване на позитивни емоции, понижени нива на стрес, и дори, подобряване на имунната система. Дори и само като наблюдатели на изкуство може да бъдете повлияни, но най-сигурният позитивен резултат идва след активно ангажиране с него. От 2015 година насам е доказано, че креативното себеизразяване води до широкоспектърни подобрения на здравето не само в когнитивен и психосоциален аспект, но и при сериозни заболявания като Паркинсон, различни форми на деменция и рак. Всъщност човек може да изгради един умствен резерв чрез активно включване в нови, креативни преживявания, които имат защитен ефект върху мозъчната дейност. Креативността стимулира "раждането" на нови неврони, независимо от възрастта!


Защо арт-техниките в терапевтичен процес са много по-успешни в някои случаи от традиционния модел "говорене-изслушване"? Защото чрез креативността си ние изразяваме отвъд ограниченията на думите. Тогава, когато думите не са достатъчни или това, което клиентът изпитва е толкова болезнено, че не би могло да се изрази вербално, тогава рисуването, правенето на колаж и други визуални методи, правят това възможно. Не само при деца, но и при възрастни. В ежедневието си всеки един от нас може да намери време за малко творчество, танци, музика - индивидуално или споделено. Забравили сме за това, за което някога сме намирали ценни моменти. Забравили сме как ни е карало да се чувстваме и по-лошото е, че сме загубили нуждата да се чувстваме щастливи. Защото трябва да обгрижим всички други, но не и себе си. Ако пък отделим малко минути за себе си, след това задължително сме придружени от чувство на вина.

Малката стъпка към осъзнаването, че за да мога да правя другите щастливи, аз първо трябва да съм ОК, започна с първите ми опити в декупажа. Това е моят бряг на спасението, на който стъпвам, когато думите са излишни. След всяко залепено парченце салфетка всичко придобива нова перспектива. Не са перфектни моите декупажи. Но пък във всяка една дъска вграждам малко от себе си, от моментното ми състояние, от желанието ми за промяна, от любовта ми към човека, на когото искам да я даря. И това ги прави достатъчно добри.


А какви са другите форми на креативност, които можете да осъществите:

- рисувайте

- оцветявайте (има страхотни книги за възрастни)

- засаждайте семена - това ще насочи мислите ви към времето, в което тези семена ще се превърнат в растения, а и ще имате усещането за контрол

- снимайте видео материали/снимки, пишете блог постове или просто пишете в дневник

- правете колажи от списания, снимки

- плетете, шийте

- изхвърлете всички боклуци от вкъщи - пролетното почистване е подранило

- създайте playlist, описващ състоянието ви в момента

- редете пъзели

- направете подкаст


Каквото и да решите да правите, нека новините не са ваш фон.


116 преглеждания0 коментара
bottom of page