top of page

Как да научим детето да разпознава емоции

Актуализирано: 5.12.2018 г.



Често се случва (особено в дългите зимни дни) децата да се карат за най-малкото нещо, да са превъзбудени, раздразнителни и да се борят със смесени емоции. Какво може да направи родителят (освен да остави всичко, с което се е захванал), за да помогне на децата да се справят с всичко това без да истерясват? Може да се намеси в караницата по един игрови начин. Когато детето се почувства в безопасност, обичано и спокойно, то може да намери по-ефективни начини да се справи с проблема. Когато то се чувства свързано с вас, битките за власт намаляват интензивността си и то по-осъзнато може да приеме големите емоции.

Родителят може да използва играта наужким (pretend play), за да помогне на детето да изследва емоциите. Може да инициирате въображаеми ситуации, които могат да провокират интензивни емоции.

Фокусирайте вниманието на детето върху чувствата, когато четете или оцветявате заедно. Можете да попитате детето как ли се чувства конкретният герой или как детето би се почувствало, ако то е на мястото на героя. Можете да идентифицирате и да наименовате чувствата на героите, или да определите техните изрази на лицето. Това може да се използва и във въображаемите игри.

Ролевите игри създават чудесна платформа за изследване на различни начини, по които може да се изразяват емоциите. Например, ако детето ви иска да играе на магазин, вие можете да влезете в ролята на различни купувачи и техните емоции – да се зарадвате на покупката си или да се ядосате, че сте взели грешното нещо и искате да го върнете, да сте изненадан затова, че сте забравили да вземете покупка, за която сте дошли и т.н. – и да покажете на детето процес на успокояване и как търсите помощ. Играчките, които могат да се сложат върху ръцете също са чудесни за демонстриране на различни емоции. Можете да въведете емоции в играта само като направите смешна физиономия и попитате детето „Как се чувствам?“. Когато сте направили добър контакт с детето си чрез игра и наистина слушате какво детето разказва, обърнете внимание дали определени теми или сцени се повтарят по време на играта. Това може да е нещо, за което иска да научи повече или да разбере по-добре, може да е нещо, което е наблюдавало и се е случвало, или може да е просто сцена, която е удачна за научаване на нещо ново. Препоръчвам да гледате филма „Отвътре навън“ с детето ви и да коментирате различните герои, представляващи 5-те основни емоции. Тези емоции са свързани с цветове и можете да “оцветите“ емоциите. Рисуването е страхотен инструмент, чрез който детето може да изрази себе си, мислите и чувствата си. Като развивате емоционална осъзнатост по позитивен начин, докато вашето дете е близо до вас и се чувства обичано, вие демонстрирате, че емоциите са нормални. Като изследвате емоциите с децата от съвсем ранна възраст вие им помагате да растат като емоционално интелигентни личности.

252 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page