top of page

Как да реагираме при coming out

Актуализирано: 3.11.2022 г.



„А стига бе!“ или какво да НЕ казваме, когато наш близък човек се осмели да ни разкрие, че е с различна сексуална ориентация или полова идентичност.

Представи си, че имаш приятел с когото сте израснали заедно и той един ден ти сподели, че е гей. Представи си, че отиваш в ново училище и в класа има едно момиче, с което се сприятеляваш – буквално прекарвате цялото си време заедно. Един ден тя ти споделя, че се привлича от хора от същия пол. Представи си, че твоя приятелка ти сподели, че е трансджендър – момче, заключено в тялото на момиче.

Как ще реагираш в подобни ситуации е от изключително значение както за човека, който се е осмелил да ти сподели, така и за теб самия. Време е да осмислим какво е ОК и какво НЕ е ОК да кажеш или правиш в тези моменти. Така наречените Straight allies или хетеросексуалните приятели и близки на LGBTi хората са безценни с подкрепата, която оказват и с примера, който дават на цялото общество!

„Решението да споделя, че съм гей беше много личен и труден момент“, ми сподели един младеж скоро. „Винаги го има страха, че ще ме отхвърлят, тормозят, няма да искат да си общуват с мен, защото мислят, че е „заразно“ или за да не ги нарекат и тях гейове в училище.“ Това са емоциите, през които минават повечето LGBTi младежи, когато се сблъскат лице в лице с реалността на разкриването (coming out).

Понякога не е лесно и за хората, на които решават да споделят. Дори за най-толерантните, отворените и непредубедени новината може да дойде като гръм от ясно небе („Стига бе, не е възможно!“). Може да усетят смущение („Как не съм усетила?“), неловкост („Мале аз колко вица за гейове съм разказвал пред него“) и объркване относно начина, по който трябва да реагират („Трябва да си меря приказките!“). За всеки този момент е много индивидуален и със сигурност няма да дадем предписание, което да следвате и да прилагате, защото хората и ситуациите са различни . Но ако проявите уважение и търпени може да се намали до минимум вероятното напрежение или неудобство.

Ето какви насоки можем да ви дадем:

ОК! Изслушайте какво има да ви каже вашият близък човек. Много зависи в какво състояние на духа е той и какъв е тона на разговора. Според това вие ще усетите и дали има нужда от успокоение или просто от това да сте слушател. НЕ ок! Не пришпорвайте човекът да ви разкрива подробности, които биха го накарали да се почувства неловко.

ОК! Задавайте адекватни въпроси! Bottom of Form

ОК! Помислете колко близки сте с този човек, какви са вашите отношения, къде е границата, която не трябва да се пресича.

НЕ ок! Нужно ли е да задавате въпроси относно сексуалния живот на вашия близък? Или дали е ХИВ-позитивен случайно? Няма нужда да казваме колко е грубо това. Като се разкрива пред вас, вашият роднина, приятел търси подкрепа и вашето приемане на него такъв какъвто е.

ОК! Бъдете искрени, когато не разбирате нещо. Просто не забравяйте да бъдете мили. Тук можете да прочетете за различни концепции, свързани с LGBTi терминологията.

НЕ ок! Недейте да реагирате с „Е, добро утро!“ Дори и да сте подозирали, че този човек може да е LGBTi, можете да го обидите..

ОК! Хубаво е да се договорите за ясни граници за конфиденциалност. Този човек само на вас ли е казал? Иска ли от вас да пазите тайна? При всички положения е добре той да знае, че може да ви се има доверие и да пазите информацията за себе си, докато той е готов да сподели на повече хора.

НЕ ок! Не си мислете, че щом ви споделя, значи е влюбен/а във вас! Това ще ви вкара в защитна позиция, а от там комуникацията ще е много трудна.

OK! Отнасяйте се с този човек както преди да разберете. Той си е същия човек. Неговите хобита, интереси, нагласи няма да се променят само защото е споделил, че е гей. Прекрасно би било да го уверите, че всичко между вас си е същото. НЕ ок! Недейте да вкарвате в разговора религия, политика, популярна психология! Този човек не е решил да се разкрие пред вас, за да спретнете дебати на тема „за и против хомосексуалността в съвременното общество“ и „как религиозен човек може да бъде едновременно и гей“. Не намеквайте, че „това е само фаза“ (линк към митовете, свързани с LGBT) и той е всъщност объркан. Разбира се, че може да имате различни мнения по LGBT въпроси, но моментът на разкриването не е подходящ.

ОК! Благодарете за доверието.

Вашият приятел, близък, роднина ще е щастлив, че има вашата подкрепа, че заставате зад него и че го приемате такъв какъвто е. Знайте, че това е от огромно значение за неговото емоционално състояние в контекста на разкриването и продължавайте да бъдете пример за общество, в което все още има хора, които вярват, че да хомосексуалността е заразна болест, която може да се „прихване“.

Споделете вашите мисли, коментари

Били ли сте в подобна ситуация? Как реагирахте? С какво можете да допълните нашия списък с ОК и НЕ ок? Автор: Анна Жукивская Публикувано в Блог секцията на singlestep.bg Линк към интересна статия с мое участие в Capital

234 преглеждания0 коментара
bottom of page