top of page

Първата ви сесия с психолог - очаквания и нагласи



Решението да потърсите помощ всъщност е една голяма и смела стъпка. Съвсем нормално е да се чувствате напрегнати и несигурни преди първата среща с психолог. Може би ще говорите за емоции, събития и спомени, за които досега не сте споделяли на никого и не сте споменавали на глас. Може би не сте сигурни какво да очаквате. Ето няколко съвета преди първата ви сесия

Всъщност всичко започва с вашето обаждане. Когато се обадите да запишете консултация, психологът ще иска да разбере какво ви е накарало точно в този момент да потърсите помощ, кой е препоръчал да звъннете именно на него. Ще прецени дали ще е добре да дойдете сами или с някой член на семейството.

Първа сесия. Биографична информация. Психологът или терапевтът ще иска да разбере на каква възраст сте, с какво се занимавате, да разкажете за семейството ви, повече за казусът, емоциите, проблемът, който ви е довел в кабинета. Също така, в зависимост от случая, може да се задават въпроси и за здравето ви, развитие в детска възраст, както и например, на кого сте кръстени (това има голямо значение за семейната история). От значения са взаимоотношенията в семейството. При възможност се задават въпроси, чиито отговори носят информация за приликите и разликите в отглеждането и възпитанието между поколенията.

Разбира се, взимат се предвид индивидуалните особености на всеки, който се обръща към психолог. Важно е да се определи заявката на клиента – по кой/кои идентифицирани проблемни сфери ще иска да работи. Определя се нов час за сесия, по желание и от двете страни.




515 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page