top of page

Ролята от детството не е завинаги



Source: spillthebeans

Динамиката на взаимоотношенията между вас и вашите сестри или братя (както и други членове на семейството) може да има огромно влияние върху вашия живот. С помощта на този тест ще разпознаете кой "етикет" е запечатан върху вас от детска възраст и може би ще ви помогне да "излезете" от него.

ТЕСТ

1. Очаквате скоро да се осъществи голямо семейно парти за годишнина или рожден ден. С наближаването на деня, вие се чувствате: a. Изтощени заради организирането на събитието

b. Малко притеснени дали ще има конфликти

c. Въодушевени - ще бъде забавно, а и вие сте купили нова дреха за случая

d. Леко напрегнати, защото искате да сте в добро настроение и да създадете атмосфера на забавление

2. По време на сутрешен разговор, спорите с един от вашите родители. Към обяд вие:

d. Споделили сте с приятел или вашия партньор и сте обърнали всичко на шега

а. Забравили сте и сте продължили със задълженията си от деня

b. Обадили сте се, за да "оправите" конфликта

c. Свързали сте се с друг член от семейството, за да се оплачете за случилото се

3. По-възрастен роднина се е разболял и ви молят да отидете до болницата. Вие по-скоро:

a. Интересувате се какво да им занесете

c. Отивате, насила, и то само ако някой ви е закарал

d. Посещавате болния и правите всичко възможно да повдигнете настроението му

b. Обаждате се на всички от семейството и правите график за посещения

4. Чувствате се потиснати. Какво правите, за да подобрите настроението си?

c. Обаждате се на някого и се оплаквате

a. Хапвате добре, наспивате се и се грижите за себе си

b. Напомняте се, че другите хора имат много по-тежки проблеми от вашите

d. Виждате се с приятели и си изкарвате добре с тях

5. Когато излизате с приятели, вие по-скоро:

b. Притеснявате се кой ще дойде и дали ще се разбират хората

a. Организирате дата и място на срещата

c. Губите си чантата и се напивате

d. Общувате предимно с хора от другия пол

6. Вие сте в ресторант и близо до вас е настанено голямо семейство. Кое ви прави впечатление?

d. Колко шумно се смеят

b. Повишени гласове и караница

a. Нещо се обърква с тяхната сметка

c. Шум, който пречи на вашата вечер

7. Каква главна тема от детските години съществува за вас?

a. Били сте отлични в училище и с високи постижения

b. Залостени сте между братята и сестрите си

d. Били сте клоуна на семейството и сте карали всички да се смеят

c. Все сте били замесени в някакви бели

8. Когато завършвахте училище, вие:

a. Имахте толкова много задължения в училище, че на практика си бяхте учител

d. Вие бяхте в центъра на всички социални събития

c. Ви знаеха като дезорганизиран човек

b. Бяхте неофициален социален работник, справяйки се с проблемите на всички

9. Приятел ви разказва дълга история за семеен конфликт. Вие как реагирате?

c. Съчувствате му, след това сменяте темата на нещо по-интересно

d. Разказвате смешна история за семеен конфликт във вашето семейство, за да разсеете приятеля

b. Съветвате го как да се справи

a. Опитвате се да я подкрепите без да навлизате в ролята на съветник

10. Кое от тези твърдения ви допада най-много?

c. Семействата са за подкрепа

b. Семействата функционират най-добре, когато всички се разбират

a. Семействата изискват много време за организация

d. Семействата са най-добрата аудитория

РЕЗУЛТАТИ

Пребройте колко отговори имате от всяка буква (те са разбъркани като отговори) и вижте кой профил отговаря за най-много брой. NB! Може да сте комбинация от няколко профила!

Ако имате най-много "b" вие сте "медиатора" на семейството


Да сте дипломат е ваша природа. Виждате двете страни на всяка история и винаги намирате компромис. Обикновено вие се намесвате по време на конфликт, за да възстановите хармонията. Другите ви възприемат като "мъдра душа", а сиблингите (братя и сестри) идват най-често при вас, когато имат проблем. "Медиаторите" са много често средни деца, или най-големите, които са израснали с "изискващи" по-малки. Вашата естествена дипломация означава, че се чувствате много добре в социална среда и сте добър отборен играч. Също така, най-вероятно ви се случва да се опитвате да оправяте проблемите и на хора извън вашето семейство, като за вас справедливостта е издигната на пиедестал. Как може да ви пречи тази роля?

Имате склонност да се поставяте на последно място и да неглижирате нуждите си, което означава, че вашето здраве може да пострада. Може да се чувствате изтощени, фрустрирани, особено по време на конфликт и сте склонни към развиване на тревожност. Как можете да сбогувате с този етикет?

Предизвикателство е за вас да се опитате да намерите баланс между това да съчувствате и това да искате винаги да удовлетворите нуждите на другите хора. Намалете времето за слушане на драмите на хората, не се намесвайте винаги по време на конфликти и оставете хората да говорят директно един с друг. Отдръпнете се!

Ако имате най-много "c" вие сте "бебето" на семейството


Може би сте най-малкото дете, или единственото момче или момиче, и сте пораснали с много фокус върху вас. Това ви е оставило с високо самочувствие и усещането, че винаги можете да разчитате на семейството си. То ви приема безусловно и, като възрастен, знаете, че можете да се обърнете към членовете на семейството си за съвет или практическа помощ. Тази "мрежа" ви помага да поемате рискове и да изследвате креативни и нестандартни възможности в работата и личния си живот. Как ви пречи тази роля?

Може би сте хаотични и не много сериозни в намеренията си. Малко сте невротични, което понякога ви кара да се чувствате сякаш не ви стига време и пространството около вас е тясно. Може би членовете на семейството се изкушават да ви четат морал и да ви напътстват без вие да го искате. Може би вашите братя/сестри ви натякват, че "ви е било лесно". Имате трудности с отговорностите, което от своя страна ви докарва проблеми в работата. Също - може да имате високи очаквания в интимните си отношения и това да ви разочарова.

Как да се сбогувате с този етикет?

Самодисциплина! Научете се да контролирате емоциите си и да мислите за последствията от действията си. Ако семейството винаги ви спасява финансово, например, научете се да управлявате бюджета си по-добре. Ако се справяте сами, ще имате по-реалистична представа за взаимоотношенията с партньорите ви. Погрижете се за самостоятелността си!

Ако имате най-много "d" вие сте "човекът-шоу" на семейството


Харесва ви да сте в центъра на вниманието, защото сте израснали като "клоуна" на семейството. Вие сте популярни, социални и забавни. Бързо сте научили, че когато разсмивате родителите ви, сте получавали специално внимание и сте "настроили" характера си по тази струна. Този тип хор често произлизат от големи семейства, или имат свръх-амбициозни братя и сестри, с които усещат, че не могат да влязат в съревнование. Когато сте растели, може да се разчитали на чара си, за да избегнете заслужено наказание.

Как ви пречи тази роля?

Трудно е да ви възприемат сериозно и изпитвате натиск да бъдете "на ниво" през цялото време. Въпреки увереността ви, може да се чувствате несигурни и да ви е трудно да покажете, когато ви е тъжно. Дразни ви презумцията на хората, че вашият живот е много лесен и не оценяват усилията, които влагате в различни ситуации. Превключвайки на 'по-сериозен" режим в работата може да е предизвикателство и може да пренебрегват при повишаване.

Как да се сбогувате с тази роля? Отдръпнете се от "сцената" и се опитайте да давате шанс и на други хора да "блеснат". Така хората ще свикнат, че отвреме-навреме заемате по-задни позиции и не сте винаги център на вниманието.

Ако имате най-много "а" вие сте "скалата" на семейството


Вие сте най-успелите в семейството! Организирани и постигнали нещо в живота си. Вие сте човек на дейностите, иноватор. Най-често сте първо дете в семейството. Планирате семейни срещи и влагате усилия да станат незабравими. Като дете е било важно за вас да бъдете одобрени от родителите ви, а като възрастен може да се прехвърлили тази нужда към шефовете си, което ви прави много отговорен служител.

Как ви пречи тази роля?

Изглежда сякаш цялото внимание отива при вашите братя/сестри, докато вие кротко си се развивате в живота. Щеше да е хубаво да ви питат как сте, отвреме-навреме, вместо да смятат, че животът ви е без проблеми или, че вие се справяте както винаги. Може да имате усещането, че ви приемат за даденост. Тревожността ви може да се повиши, заради нуждата ви от одобрение. Чувствителни сте към критика.

Как да се сбогувате с този етикет?

Отговорността е черта, която ви помага да постигате целите си, но има тънка червена линия между нея и перфекционизма. Ако искате да поемете още отговорности, а сърцето ви се е свило, опитайте се да откажете, или поне да отложите като кажете: "Ще си помисля!" Помислете на кого да делегирате отговорност и използвайте организационните си умения, за да го включите активно към вашите задачи.

Source: Psychologies Magazine, December2016

35 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page