top of page

20 въпроса и 12 морални дилеми за интересни дискусии в дългите летни вечери (и пътувания)

Летните вечери (или пътувания) са идеален момент за интересни разговори с любимите ни хора. Когато си мислим, че се познаваме толкова добре, че няма какво да ни изненада, е добре да се провокираме с въпроси или дилеми, които да ни помогнат да потопим споделеността в още по-дълбоки води (солени или сладки).


Ето някои идеи за подобни въпроси (ако не искате да ги задавате на друг, можете да си зададете на себе си):

1. Ако можехте да имате суперсила за един ден, каква би била тя и как бихте я използвали?

2. В кой измислен свят бихте искали да живеете и защо?

3. Ако можехте да се върнете назад във времето и да дадете един съвет на по-младото си аз, какъв би бил той?

4. Ако трябваше да си размените живота с някого за една седмица, кой щеше да е той и защо?

5. Ако можехте да премахнете едно нещо от света, за да го направите по-добро място, кое би било то?

6. Ако бяхте герой в книга или филм, каква роля щяхте да играете и защо?

7. Кой е най-добрият съвет, който някога сте получавали, и как той е повлиял на живота ви?

8. Ако трябва да изберете една историческа личност, с която да вечеряте, коя би била тя и за какво бихте говорили?

9. Ако можехте да си размените местата с някоя известна личност за един ден, кой щеше да е той и какво щяхте да направите на негово място?

10. Ако можехте да измислите нов вкус на сладолед, какъв би бил той и как бихте го нарекли?

11. Ако бяхте изобретател, каква полезна или забавна джаджа щяхте да създадете, за да направите ежедневието си по-добро?

12. Ако трябва да живеете без едно от петте си сетива, кое от тях бихте избрали и защо?

13. Кое е най-спонтанното нещо, което някога сте правили, и получи ли се добре?

14. Ако можехте да вечеряте с трима известни хора, живи или починали, кого бихте поканили и защо?

15. Кое е нещото, което винаги ви кара да се усмихвате, независимо колко лош е бил денят ви?

16. Ако можехте да притежавате неограничен запас от нещо, какво би било то и как бихте го използвали?

17. Ако трябваше да напишете автобиография, какво щеше да бъде заглавието и за какво щеше да разказва тя?

18. Кой е въпросът, на който винаги сте искали да знаете отговора, но никой досега не е успял да ви го даде?

19. Ако можехте да пътувате във времето до което и да е историческо събитие, на кое бихте избрали да станете свидетел и защо?

20. Арестуват ви и имате право на едно обаждане. На кого ще се обадите и защо?



Морални дилеми за дискусия: Помнете, че тези морални дилеми са предназначени да изследват сложността на личните взаимоотношения и трудните решения, които могат да възникнат в такива ситуации. Всяка дилема може да доведе до увлекателни дискусии и до опознаване на различните гледни точки, които хората могат да имат. 1. Дилемата на спасителната лодка: Намирате се на спасителна лодка с ограничен капацитет и ресурси след корабокрушение. На борда има повече хора, отколкото лодката може безопасно да поеме. Кой трябва да бъде оставен и кой трябва да бъде спасен? Как решавате?


2. Дилема за трансплантация на органи: Вие сте лекар с петима пациенти, които се нуждаят от трансплантация на органи (напр. сърце, бял дроб, черен дроб). В чакалнята има здрав човек, който отговаря на нуждите на всички пациенти. Ще бъде ли морално приемливо да жертвате здравия човек, за да спасите петимата пациенти?


3. Дилема за изневярата: Виждате случайно гаджето на най-добрата ви приятелка/най-добрия ви приятел да се целува с друг човек в парка. Объркани сте и решавате да не казвате нищо на никого. След известно време приятелката/приятелят ви споделя, че има съмнения за евентуална паралелна връзка на гаджето им. Какво решавате да правите в този момент?


4. Дилемата за самоуправляващия се автомобил: Автономните автомобили стават все по-разпространени и понякога инцидентите са неизбежни. Ако програмирате самоуправляващ се автомобил и трябва да избирате между това да защитите пътниците му или пешеходците в ситуация на потенциална катастрофа, кое трябва да има приоритет?


5. Дилема за края на живота: Неизлечимо болен пациент изразява силно желание да сложи край на живота си при свои собствени условия, за да избегне продължително страдание. Как да реагирате като медицинско лице или близък приятел? Трябва ли да подкрепите решението му за асистирано самоубийство?


6. Дилема, свързана с поверителността: Откривате, че партньорът ви тайно е преглеждал личните ви вещи, включително телефона и дневника ви, за да се увери, че не пазите тайни. Как ще се справите с това нарушаване на доверието и навлизане в личния живот?


7. Дилема с опитите върху животни: Фармацевтична компания предлага значително дарение за финансиране на животоспасяващи медицински изследвания, но при експериментите си използва опити върху животни. Трябва ли да приемете дарението, знаейки, че то може да спаси човешки живот, или да го отхвърлите поради етичните съображения, свързани с опитите с животни?


8. Дилема за честност между родител и дете: Вашето дете се бори с деликатен проблем, като например проблеми с психичното здраве, лични взаимоотношения и др. То ви моли да не казвате на другия родител за това. Трябва ли да уважите желанието на детето си и да запазите тайната, или трябва да дадете приоритет на правото на другия родител да знае и да споделите информацията?


9. Дилема за равенство в приятелството: Имате двама близки приятели, които силно не се харесват. Всеки от тях очаква да прекарвате повече време с него и да изключвате другия. Как да балансирате отношенията, като същевременно сте справедливи и честни и с двамата приятели?


10. Дилема за ценностите на поколенията: Имате дълбоко заложени лични убеждения, които са в противоречие с ценностите на вашите родители или баби и дядовци. Споделянето на убежденията ви може да доведе до разочарование или дори отхвърляне от страна на семейството ви, но прикриването им може да изисква компромис с вашата почтеност. Как да решите какво да направите?


12. Дилема при връзка от разстояние: Вие и вашият партньор сте дълбоко влюбени, но за единия от вас се появява важна възможност в друг град или държава. Преследването на тази възможност може да означава продължителен период на разстояния или дори край на връзката. Как да направите този труден избор?


Ще ми е интересно да прочета и вашите предложения за въпроси и морални дилеми, които можем да добавим за допълнителна "подправка" към горещите вечери!

Последни публикации

Виж всички

Свързаност

bottom of page